Romanadvies voor bibliotheken deel I

Ik dacht mij het paradijs in de vorm van een bibliotheek.

Jorge Luis Borges

In deze dagopleiding leert u op een praktische manier om de kennis over auteurs en titels te actualiseren, waardoor u gemakkelijker romandavies kunt verstrekken. De deelnemers worden direct betrokken bij dit proces, maar op een speelse manier. Op deze wijze raken ze vanzelf vertrouwd met een aantal auteurs en titels van de verschillende genres. Deze interactiviteit maakt het geheel boeiend en zorgt ervoor dat de deelnemers ook een aantal doe-momenten hebben. Een basiskennis van de klassieke auteurs van een genre is handig, want de cursus bouwt hierop verder. Breed hoeft die kennis echter nog niet te zijn.

Inhoud
Deel I: beknopte theoretische inleiding op de literatuurgeschiedenis met als uitgangspunt het behandelde genre. Wanneer  ontstaat het populaire genre detectives en thrillers, waarom kwam derdewereldliteratuur in de mode, hoe groot is de impact van het medium film op boeken, enz.
Deel II: welke aanwinsten moet men kennen? Welke andere auteurs zijn aanwinsten als iemand graag Agatha Christie leest? Of Jane Austen? Bestaat er altijd een duidelijk verschil tussen Literatuur en toegankelijke boeken? Welke onderverdelingen in subgenres bestaan er? Kun je een lezer ´opwaarderen´ via romanadvies?

Deel III: beknopte kennis van fictiebronnen (lezen.nl, lezen.be, literatuurplein.nl, bibliondatabanken, librarything, goodreads…)

Genres
In deze cursus komen de volgende genres aan bod:
-Detectives en thrillers. Een van de populairste genres voor lezers.
-Rijke literatuur uit arme landen. Inleiding op derdewereldliteratuur.
-Griezelen en beven. De klassieke gothic novel.
-Sciencefiction en fantasy. Voor liefhebbers van het genre.
-Omnia vincit Amor. Liefdesgeschiedenissen van Cartland tot Shakespeare.

 

Referenties: SBB Vlaams-Brabant (Streekgericht Bibliotheek Beleid), PIVO Vlaams-Brabant (Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding) PIVO Limburg, PIVO Antwerpen, POB Maaseik en Hasselt.