Charlotte Brontë. Een vrouwenleven.

“Ik ben geen vogel en geen net houdt mij gevangen; ik ben een vrij menselijk wezen met een onafhankelijke wil.”
~ Charlotte Brontë

In 1816 werd Charlotte Brontë geboren. Samen met haar zussen Emily en Anne zou zij de wereldliteratuur ingaan als ‘een van de Brontë-zusjes’. Het leven van deze Brontë-zusjes leest als een donkere, romantische roman.

Charlotte was de meest ambitieuze en de meest productieve Brontë. Zij was degene die ervoor zorgde dat hun verhalen werden gepubliceerd.  Zij was ook degene die een geheime liefde opvatte voor een getrouwde man, toen ze in Brussel leefde. Maar wat zeker zo belangrijk is, door haar leren we de  vaak getormenteerde levens van de arme, welopgeleide vrouwen kennen. Vaak waren dit de dochters van arme geestelijken, die geen andere keuze hadden dan gouvernante te worden. Een ‘lot vaak vreselijker dan de dood’, zoals een van hen schreef. Het is niet voor niets dat het aantal voormalige gouvernantes een buitenproportioneel deel van de krankzinnigengestichten bevolkte.

Charlotte Brontë is het symbool van deze verwoeste vrouwenlevens. We plaatsen haar in de tijd, bekijken het heersende vrouwbeeld,  haar werk en haar leven.